Change Location 

Cyberangrep mot Marabu

12/12/2019

© Marabu

I løpet av natten 28. til 29. november 2019 ble Marabu utsatt for et målrettet cyberangrep. Selskapets sikkerhetsrutiner fikk alle systemer, inkludert datterselskapene, over hele verden til å stenge ned. Dette førte til at hele organisasjonen ble utestengt fra omverdenen, både e-post, internett og noe telefoni ble utslått. 

"Selv om våre godt forberedte beredskapsplaner og sikkerhetssystemer fungerte effektivt, ble noen data kryptert på serverne våre og derfor ubrukelige for oss," forklarer Stefan Würtemberger, IT-sjef i Marabu. 

Det tyske føderale politiet (Federal Criminal Office, BKA) ble varslet umiddelbart og involvert i saken. Det pågår fortsatt undersøkelser. 

"For oss var det et prinsipielt spørsmål at vi skulle frafalle eventuelle krav om betaling av løsepenger, i stedet gjorde vi alt for å gjenopprette systemene selv. Dette betydde at vi bevisst godtok at vi måtte jobbe manuelt på mange områder der det er normalt å bruk IT-støtte, understreket York Boeder, administrerende direktør i Marabu Group. 

Ansatte i produksjon og utvikling kunne i stor grad fortsette arbeidet med hjelp av papirlister og kopier. 

"Hele staben viste stor lojalitet og vilje til å improvisere og rulle opp ermene, noe som var veldig overveldende," sier Rolf Simon, eier av Marabu.  

Marabu og IT-leverandørene vil trenge litt tid på å gjenopprette alle systemer. Spesielt pågår reetablering av tilknytning til datterselskapene. 

"De siste dagene har vært ekstremt belastende for både internt og eksternt personale. Men vi er nå overbevist om at det harde arbeidet som alle legger ned dag og natt, har vært verdifullt. Vi vil takle denne utfordringen med våre egne ressurser," understreker Stefan Würtemberger. "Og vi har lært av dette angrepet, selv om det ikke er 100% sikkert, er vi overbevist om at et lignende angrep ikke er mulig en andre gang.» 

Hvis du har spørsmål, kan du kontakte administrerende direktør Lars Nilsson på lani@marabu.com eller 040-672 84 02.